De Europese regeringsleiders krijgen vanavond geen concreet voorstel voor een akkoord over Griekenland voor geschoteld. De ministers van Financiën zijn er niet uitgekomen.
Ook de aller- allerlaatste deadline is verlopen, dus zal het op de aller- aller-, allerlaatste deadline aankomen, of die daarna. In elk geval zijn de ministers van Financiën van de Europese Unie er donderdag niet uitgekomen.
De verschillen tussen het Griekse voorstel van maandag en het tegenvoorstel waarmee de schuldeisers halverwege deze week zijn gekomen, bleken te groot. Griekenland wilde wel wat aan de pensioenen doen, maar vooral aan de hoogte van de premies, niet de uitkering.
De schuldeisers, met name het IMF, vond dat de regering Tsipras naar verluidt teveel op belastingverhogingen zat, wat de Griekse economie zou kunnen schaden.
De ministers van Financiën van de eurozone, de zogenaamde eurogroep, kwam vandaag twee keer bijeen met het idee de Europese leiders aan het eind van de middag een principe-akkoord te kunnen presenteren.
Wat doet het IMF, wat de ECB
Hoe nu verder? Er wordt waarschijnlijk gewoon doorgepraat, en vanavond staat Griekenland tegen de zin van veel Europese leiders in, weer hoog op de agenda.
De echte deadline lijkt dinsdag 30 juni, wanneer Griekenland een aflossing van 1,5 miljard moet doen aan het IMF. IMF-directeur Christine Lagarde heeft al gezegd dat ze Griekenland als wanbetaler zal bestempelen als het geld die dag niet bij het IMF binnen is.
In principe hebben onderhandelaars dus nog vrijdag, zaterdag, zondag en een stukje maandag om tot een akkoord te komen. Zaterdag komen de ministers van Financiën weer bij elkaar.
Grote vraag is wel wat de Europese Centrale Bank (ECB) in de tussentijd doet. De afgelopen dagen heeft de ECB telkens het plafond voor noodhulp aan de Griekse banken verhoogd met een miljard of wat. Deze Emergency Liquidity Assistance (ELA) die met goedkeuring van de ECB door de Griekse centrale bank wordt verleend, moet voorkomen dat Griekse banken omvallen.
Hoe minder groot de kans op een deal, hoe meer de Grieken pinnen, hoe noodzakelijker de steun aan de Griekse banken.
Binnen het bestuur van de ECB beginnen echter steeds meer leden te mopperen. Als Griekenland namelijk geen akkoord sluit en het tot een default komt, is het ELA-geld dat aan de Griekse banken ter beschikking is gesteld - het komt al in de buurt van de 90 miljard euro - zo goed als verdampt. 6 van de 23 bestuurders van de ECB zouden de laatste keer al tegen het verder verhogen van de steun zijn geweest. Er is een twee derde meerderheid nodig voor het verhogen van het ELA-plafond.
Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl